13 december 2016

Kwart ouderen vindt geen seniorenwoning in goedkoopste huursegment

Door de invoering van de nieuwe toewijzingsregels voor woningcorporaties begin dit jaar is het tekort aan seniorenwoningen opgelopen.
Een kwart van de ouderen met recht op huurtoeslag zou geen gepaste woning kunnen vinden, meldt het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor zondag.
Het programma analyseerde samen met onderzoeksbureau Companen de gevolgen van het tekort aan seniorenwoningen in de sociale huursector. Ouderen moeten hierdoor te lang in hun niet of nauwelijks aangepaste woning blijven, wat zorgt voor onveilige situaties.

Passend Toewijzen
Sinds januari is het zogenaamde ‘passend toewijzen’ van kracht. Volgens deze regel moeten huishoudens met een laag inkomen verplicht in goedkope woningen worden geplaatst. Op die manier wil de overheid voorkomen dat zij veel huurtoeslag moet betalen aan mensen met een laag inkomen en hoge huur.
Onder de groep mensen met een laag inkomen bevinden zich veel senioren. Deze kunnen zich nu alleen inschrijven op goedkopere huurwoningen tot 586 euro per maand. Daarvan komen er jaarlijks 11.000 vrij, terwijl er 15.000 tot 20.000 van deze woningen nodig zouden zijn.

Versoepeling
Minister Blok (Wonen) is volgens De Monitor niet van plan om de huurregels te versoepelen. Volgens hem zit het probleem bij de woningcorporaties, die meer betaalde huurwoningen moeten bouwen.
De corporaties zeggen niet de financiele ruimte te hebben om op grote schaal de huren te verlagen en op korte termijn voldoende seniorenwoningen te bouwen om het tekort op te lossen.
Eerder werd in dit bericht door onjuist verstrekte informatie vermeld dat een kwart van het totaal aantal ouderen geen seniorenwoning kan vinden. Het gaat echter alleen om een kwart van de ouderen die recht hebben op huurtoeslag.

Door: NU.nl

  Terug naar nieuws